AT SAMLE HELSAGER

 

AT SAMLE HELSAGER

Hvis man vælger at starte en samling udelukkende med helsager er der mange forskellige spændende måder at opbygge en samling på:

Landesamling: En typisk helsagssamling er landesamlingen, som indeholder alle hovednumre af et bestemt lands helsager.

Samling af enkelte former for helsager: Man vælger en eller flere former for helsager (se artikel 2 i DFT nr 2/2002 om de forskellige helsager) og koncentrerer sig om disse. Fx. En samling af korsbånd fra hele verden op til år 1900 eller en samling af danske dobbelte brevkort returneret fra udlandet. Hvis man går mere i dybden med en enkelt type, kan det også være fx. X-numre (I Danmark var helsager med private tiltryk kendetegnet ved at have trykte numre med et ”x” foran).

Studiesamling: Hvis man er til fejl og varianter er der et væld af muligheder i helsagerne. Både mærkebilledet og det øvrige tryk (på de ældste danske brevkort fx. den græske bort) indeholder – ligesom almindelige frimærker – masser af variationer, som kan studeres og beskrives. Faktisk er dette et område som er meget lidt udforsket, så her er der stadig meget gode muligheder for at kaste sig over et uudforsket område af filatelien.

Samling af takster/anvendelse: Meget tæt op af en posthistorisk samling ligger en samling af helsager, der viser anvendelsen af helsagerne og typisk herunder de forskellige takster. Fx kunne en samling omhandle anvendelsen af Sveriges helsager fra 1900 til 1950 eller Engelske helsager sendt lokalt.

Udover disse samlerområder er det naturligvis muligt at kombinere dem – fx. et studie af varianter i engelske korsbånd.

 

LINKS

Hvis du vil læse mere om samle helsager, anbefales disse artikler, artikler i serien "Helsagssamleren", som bringes i DFT. Artiklerne er forfattet af Erik Hvidberg og Lars Engelbrecht og giver en introduktion til det at samle helsager.

Artikel 1: Helsager: Hvad er det - og hvad er det ikke?
Artikel 2: De forskellige former for helsager
Artikel 3: Hvordan samler man helsager?
Artikel 4: Brevkort
Artikel 5: Dobbelt brevkort
Artikel 6: Konvolutter
Artikel 7: Udstilling og opsætning af helsager
Artikel 8: Litteratur om helsager
Artikel 9: Helsager og internettet
Artikel 10: Korrespondancekort
Artikel 11: Korsbånd
Artikel 12: Aerogrammer
Artikel 13: Reklamepåtryk mv.

 

© Copyright 2002 Lars Engelbrecht. All Rights Reserved Seneste opdatering: 21. oktober 2002